Een sluitplan is slim en een bestellen is gemakkelijk

Een sluitplan is slim en een bestellen is gemakkelijk

Dit artikel gaat over een sluitplan opstellen en bestellen. We zullen dat hier ook aanduiden met een sleutelplan en een sleutelhiërarchie. Maar eerst leggen we uit wat zo’n plan is en waarom het zo handig en veilig is.

Wat is een sleutelplan

Als je een gebouw hebt, dat is opgedeeld in allerlei ruimtes, waar diverse mensen toegang toe moeten hebben, maar niet iedereen tot dezelfde ruimtes, dan heb je een set sleutels en bijbehorende sloten nodig, die dat mogelijk maken. Daarbij wil je dat iedereen maar een sleutel krijgt. Een sleutelbos met allerlei sleutels is onhandig en onnodig. Een simpel voorbeeld is een appartementengebouw. Alle inwoners dienen de voordeur van het gebouw open te kunnen maken. Maar als we het hebben over de voordeur tot een appartement en de bijbehorende opslagruimte, dan moeten alleen de inwoners van het desbetreffende appartement daartoe toegang hebben. Lastiger wordt het als we het over een kantoorgebouw hebben met tientallen mensen die daarin werken. Dat iedereen daarvan een sleutel voor de hoofdingang krijgt, is doorgaans ongewenst, maar wel tot de eigen werkruimte en bijvoorbeeld een opslagruimte. Het kan natuurlijk zijn dat diverse mensen een werkruimte delen. In het geval van een directiekamer, zal niet alleen die directeur zelf toegang tot die kamer moeten hebben, maar ook de assistent. Met een sleutelplan stel je vast wie tot welke ruimte toegang heeft en tot welke dus niet.

Cilindersloten

Een sleutelhiërarchie wordt geïmplementeerd met cilindersloten en bijbehorende sleutels. Er kunnen talloze verschillende cilindersloten en sleutels worden gemaakt. Bovendien zijn cilindersloten heel veilig. Als er een verandering in het plan moet worden aangebracht, dan hoef je geen sloten te vervangen, alleen cilinders. Een plan dat wordt gemaakt, dient daarom te worden bewaard en ook elke verandering die daarin plaatsvindt, dient te worden geregistreerd. Zo is altijd duidelijk wat de huidige situatie is.

Sleutelhiërarchie maken

Zoals eerder is aangegeven, geeft een sleutelhiërarchie aan wie toegang tot welke ruimte heeft. Een plan kan de vorm hebben van matrix. Op de ene as worden bijvoorbeeld de appartementnummers gezet en op de andere as de ruimtes. Daar kan je dus een spreadsheet-programma voor gebruiken. Zo’n spreadsheet kan je opsturen naar de leverancier van cilinders en sleutels, die op basis daarvan een voorstel kan doen. Bij acceptatie kan je vervolgens het plan bestellen. Je krijgt dan de cilinders en sleutels volgens dat plan geleverd. De afmetingen van de cilinders zijn gestandaardiseerd en passen dus altijd. Er zijn ook leveranciers die op hun website de mogelijkheid bieden om een plan online in te voeren.

Geef een antwoord